Lodówka to jedno z kluczowych urządzeń w kuchni. Pełni ważne zadanie, gdyż zapewnia produktom spożywczym świeżość i pozwala je chłodzić kilka dni lub zamrażać. Do wyboru są modele w różnych rozmiarach, wyposażone w funkcje dodatkowe lub rozwiązania typu smart. W naszym poradniku podpowiadamy, jak wybrać lodówkę, na jakie kwestie zwrócić uwagę, by cieszyć się udanym zakupem.
Klasyczna lodówka ma część służąco do chłodzenia na górze, a na dole znajduje się zamrażalnik. Są jednak modele z zamrażalnikiem górnym, a także modele Multidoor, czyli wielodrzwiowe. Można wybrać lodówkę wolnostojącą lub do zabudowy, idealnie wpisującą się w styl aranżacji. Poznaj najpopularniejsze rodzaje urządzeń dostępnych na rynku i dowiedz się, jak wybrać lodówkę.
Na co zwrócić uwagę, wybierając lodówkę?
Wymiary. Wybór urządzenia chłodzącego zależy w dużym stopniu od tego, do jakiej kuchni ma ona pasować. Chodzi o wymiary i przestronność oraz ustawność wnętrza. To podstawowa kwestia, którą trzeba wziąć pod uwagę.
Energooszczędność. Jest jednym z najważniejszych parametrów. Zużycie energii możesz sprawdzić na etykiecie klasy energetycznej – każdy producent jest prawnie zobowiązany do podania tej informacji. Od 2021 roku obowiązują nowe i czytelniejsze etykiety bez plusów. Nowe unijne przepisy przywracają skalę efektywności energetycznej od A do G. Lepiej zdecydować się na sprzęt lepszej klasy i oszczędzać na rachunkach – w zakupie może wspomóc kredyt na lodówkę.
Lodówka pracuje 24 godziny na dobę, dlatego powinna zużywać jak najmniej energii elektrycznej. Jednak zależy to m.in. od rozwiązań zastosowanych przez producenta, gabarytów lodówki czy jej dodatkowych funkcjonalności. Jeśli nie potrzebujesz dużego modelu, jak na przykład lodówka typu Multidoor czy Side by Side, zwróć uwagę na mniejsze, gdyż będą one potrzebować mniej energii.
Głośność. Lodówka powinna pracować cicho, tym bardziej, jeśli stoi w kuchni połączonej z salonem. Poziom natężenia dźwięku generowanego przez urządzenie, producenci zamieszczają na etykiecie efektywności energetycznej.
Rodzaj / typ lodówki. Do wyboru jest wiele rodzajów lodówek. Odpowiedni model trzeba dopasować do wielkości kuchni, mebli i designu oraz potrzeb. Wśród najpopularniejszych urządzeń są lodówki do zabudowy (ukryte za frontem mebli, może być zupełnie niewidoczna), Multidoor (wielodrzwiowe), french door (mają poziomy podział na część chłodzącą i zamrażającą. Zamrażalnik znajduje na dole i może wykorzystywać pojemne i duże szuflady) czy Side by Side (komory chłodzenia i zamrażania są oddzielone pionową przegrodą. Po jednej stronie jest chłodziarka, a po drugiej zamrażarka). Do wyboru są modele dwu- lub nawet trzyskrzydłowe).
System No Frost. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań stosowanych przez producentów lodówek jest system No Frost. W zależności od producenta system ten ma inne nazwy. No Frost gwarantuje, że mięso i inne produkty dłużej pozostaną świeże. Odpowiada on za odpowiednią wymianę powietrza, obniża poziom wilgotności w środku lodówki i skutecznie zapobiega osadzaniu się szronu. No Frost to również mniejsze ryzyko rozwoju drobnoustrojów wewnątrz lodówki, bo zapobiega rozwojowi bakterii.
Filtr antybakteryjny lub powłoka antybakteryjna. Zapobiegają namnażaniu się bakterii wewnątrz lodówki, chronią żywność przed rozwojem pleśni i zepsuciem.
Rozwiązania typu Smart i łączność z Internetem. Modne są też nowoczesne chłodziarko-zamrażarki wyposażone w moduł Wi-Fi, które pozwalają na łączność z siecią internetową. Dzięki temu możliwe stało się kontrolowanie pracy lodówki zdalnie, z poziomu smartfona i dedykowanej aplikacji. Są one droższe, ale można wziąć kredyt na lodówkę i kupić najnowszej klasy sprzęt.
W ten sposób można m.in. zmienić temperaturę pracy czy sprawdzić zawartość urządzenia. Są też modele z asystentem głosowym czy wbudowanymi głośnikami, które pozwolą słuchać muzyki podczas przyrządzania dań.
Dodatkowe wyposażenie. Jeśli szukasz modelu dopasowanego do Twoich indywidualnych potrzeb, rozważ zakup lodówki z kostkarką, dystrybutorem wody i lodu lub minibarem. Przydatny jest też system jonizacji, który pomaga w walce z bakteriami i pleśnią, a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Proces ten może zwalczyć do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów.
Źródła:
- https://etykietaenergetyczna.pl/